Kruidengeneeskunde ( = Fytotherapie )
Voor elke ziekte is wel een kruid gewassen is een bekende uitspraak die veel waarheid bevat. Eigenlijk is de kruidengeneeskunde de voorloper van onze hedendaagse medicijnen. In de oudheid werd in de Assyrische en Babylonische kleitabletten bijvoorbeeld al de genezende kracht van de wilg genoemd bij koorts en reumatische klachten. In de achttiende eeuw werd het stofje salicylzuur geïsoleerd en geëxtraheerd uit de bast van de wilg en gebruikt bij pijnklachten. Dit middel is nu beter bekend onder de naam aspirine.
Tegenwoordig wordt veel naar de inhoudstoffen van de kruidenpreparaten gekeken en wordt met gestandaardiseerde extracten gewerkt wat betekent dat er een waarborg is van de hoeveelheid werkbare inhoudsstoffen in een tablet of tinctuur. De geneeskrachtige werking van een kruid is echter een ingenieus samenspel van diverse synergismen* die niet perse door de inhoudstoffen verklaard kunnen worden. De kleur, vorm en energetische trilling van een plant en kruid komt overeen met een bepaald ziektebeeld of menstype. De kunst is om het juiste kruid te vinden.
Er wordt gekeken naar de werking en stofwisseling van de organen in je lichaam en je klachtenbeeld wat dan aansluiting vindt bij de chemische en etherische werking van een kruid of kruidencombinatie. Kruiden kunnen de werking van reguliere medicijnen beïnvloeden, hiermee wordt rekening gehouden.
Er kan gebruik gemaakt worden van:
- Kruidenthee.
- Gestandaardiseerde extracten van kruiden (meestal in een tablet of capsule).
- Tincturen van kruiden of kruidencombinaties.
- Gemmotherapie, tincturen waarbij de knopjes van planten en bomen worden gebruikt die als het ware nog vol zitten met de stamcellen van de plant en daardoor een krachtige werking hebben.
Kruiden kunnen worden gebruikt bij klachten van: de luchtwegen, het spijsverteringskanaal, de huid, het immuunsysteem, vermoeidheid, hoge bloeddruk, ontstekingen, pijn, krampen, spanningen, hoofdpijnen, buikklachten etc.
* (= wederzijdse beïnvloeding van verschillende stoffen is meer dan de afzonderlijk stof alleen).