De mond staat aan het begin van de voedselopname en vertering. Omdat het volgende spreekwoord zegt; een goed begin is het halve werk, hierbij wat tips om je mond te verzorgen.

Goed tandenpoetsen voorkomt behalve gaatjes ook bloedend tandvlees. Tevens kan vitamine C tekort een oorzaak zijn van bloedend tandvlees.

Bacteriën blijven o.a. plakken op de tong tussen de smaakpapillen en kunnen een nare geur veroorzaken. Een tongschraper is dan goed om ’s morgens en ’s avonds je tong mee te reinigen. Op die manier voorkom je een slechte adem. Dit is een metalen stangetje wat je van de achterkant naar de voorkant van je tong schraapt en zo geel en wit aanslag meeneemt. Hierdoor zal ook je smaak verbeteren.

Goed kauwen is belangrijk om het voedsel tussen onze kiezen in kleine stukjes te malen en tegelijkertijd te vermengen met enzymen zoals ptyalase uit je speeksel . Hierdoor start de vertering van zetmelen in kleinere deeltjes. In de maag en de darmen gaat de voedselvertering met behulp van enzymen door totdat de voedseldeeltjes zo klein zijn dat ze door de dunne darmwand in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. Door niet goed kauwen komen te grote brokken voeding in je spijsvertering waar het niets mee kan en deze verlaten vervolgens je lichaam zonder dat de voedingsstoffen en energie goed worden opgenomen. Een andere reden om rustig en met aandacht te kauwen is om ´ te veel eten´ te voorkomen want pas na 20 minuten eten geeft je lichaam het verzadigingshormoon leptine af als teken dat je voldoende gegeten hebt. Een richtlijn is om net zolang te kauwen totdat je voeding vloeibaar is. 

De zonnebloemkuur ofwel oil pulling


Een simpele natuurlijke geneesmethode waarvan je hele lichaam kan profiteren is de zonnebloemoliekuur. Deze methode komt oorspronkelijk uit Rusland en de Oekraïne en is door Dr. F. Karach op een conferentie van artsen opnieuw onder de aandacht gebracht. Ook in India kent men dit gorgelen in de ochtend maar gebruikt daarvoor sesamolie of kokosolie. Via het mondslijmvlies worden gifstoffen uit het bloed gehaald waardoor indirect ook organen en weefsels in het lichaam gedraineerd worden van afvalstoffen.

De methode is dat je ’s morgens als je opstaat en nog niet gegeten hebt een eetlepel koudgeperste zonnebloemolie in je mond doet en dat gedurende 20 minuten door je kiezen trekt, duwt en klotst. In het begin is de olie nog dik maar hoe langer je het door je tanden en kiezen zuigt wordt de vloeistof vloeibaarder. Het is de bedoeling dat als je het uiteindelijk uitspuugt het wit is. Als het nog geel is betekent datje nog langer door kunt gaan. Niet inslikken alsjeblieft! Je kunt de vloeistof uitspugen in de gootsteen maar omdat het afvalstoffen uit je lichaam heeft opgenomen kan je het ook in een tissue spugen en dat meteen weggooien. Hierna goed je mond spoelen, tanden poetsen en eventueel als je een tongschraper hebt je tong reinigen. Drink gedurende de dag veel water of kruidenthee om de reiniging te ondersteunen.

Waarom zou je ’s morgens vroeg een lepel zonnebloemolie door je mond laten gaan? Het is niet wetenschappelijk onderzocht maar er zijn berichten dat het ondersteunend werkt bij acute klachten en bij chronische condities doordat het afvalstoffen afvoert. In het laatste geval kan je wel een jaar doorgaan met het ´oil pulling ochtendritueel´. Bij aanvang kan je een begin verergering van eventuele klachten krijgen, dit heet ook wel de herxheimer reactie. De herxheimer reactie treedt op bij ontgiften van het lichaam, je kunt dan bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen, wat pijn in spieren en gewichten hebben of gewoon wat lamlendig voelen. Heb je hier last van stop dan een paar dagen en begin dan langzaam opnieuw. Oil pulling zou helpen loszittende tanden steviger te maken, bloedend tandvlees te genezen en zou tandplak verminderen. Zelf heb ik gemerkt dat ik er rustiger van ben gaan slapen, niet meer constant wakker wordt en ‘s morgens meer uitgerust opsta. Heb je interesse gekregen? Probeer eens uit wat oil pulling voor jou kan betekenen! Je kunt het elke morgen doen maar ook een paar dagen per week, wat voor jou het beste aanvoelt!

Voeding en het gebit

Weston Price een onderzoeksdirecteur van de Amerikaanse Tandartsvereniging deed in het begin van de vorige eeuw onderzoek naar de gebitten bij inheemse volkeren. Zij hadden een bijzonder gaaf gebit. Hij ontdekte dat het gebit van hen achteruit ging zodra ze overgingen op een Westers dieet. Wat was nu zo belangrijk in het dieet van de inheemse volkeren dat ze geen last van cariës hadden? En heeft je voedselkeuze dan zo veel impact op de conditie van je gebit? Iedereen weet dat minder suiker gebruiken en je tanden met fluortandpasta poetsen (hierover zijn de meningen verdeeld) gaatjes voorkomt. Suiker produceert streptokokken: een bacteriesoort die melkzuren produceren. Deze melkzuren zorgen ervoor dat je tanden en kiezen worden aangevallen en eerder afbreken. Lactose een melksuiker in zuivelproducten heeft niet dit schadelijke effect. Het toevoegen van suiker aan zuivel is dan juist niet zo´n goed idee. Maar je voedselpatroon kan ook tandbederf herstellen. Omdat alle cellen in het lichaam afbreken en weer door nieuwe cellen worden vervangen kan je door voeding je tanden remineraliseren zodat ze weer sterk en gezond worden. Eén van de conclusies is dat het belangrijk is om de vetoplosbare vitaminen in je dieet op te nemen, dat zijn de vitamines A,D,E en K. In de moderne voeding komen deze vitaminen steeds minder voor omdat mensen bang zijn gemaakt om vet te eten. Vroeger kregen kinderen in de wintermaanden een lepel levertraan, dat bevat de vitamines A en D en omega 3. Deze vitamines en de omega 3 vetzuren zijn goed voor versterking van de botten en tanden en voor de conditie van huid en hersenen en heeft daarnaast nog veel meer gunstige werkingen die hier niet besproken zijn.

De voedingsmiddelen die je beter uit je dieet kunt bannen om je gebit niet aan te tasten zijn wit meel, magere zuivelproducten, suiker en andere zoetstoffen.

Wit meel en suiker zijn voedingsstoffen die zijn geraffineerd en ontdaan van al hun natuurlijke mineralen. Juist deze mineralen helpen bij de vertering van deze voedingstoffen omdat ze als voedsel voor de verteringsenzymen dienen. Het lichaam haalt de benodigde mineralen dan uit het botweefsel waartoe ook het gebit hoort, wat dan vervolgens demineraliseert en daardoor brozer wordt.

Voedingsmiddelen die juist wel goed zijn volgens Weston Price zijn rauwe melk van koeien die gras als voer kregen, bouillon van bot of groenten, mergbeen, runder- en visstoofschotel, zeevis, schaal- en schelpdieren, orgaanvlees, veel groene groenten, gekookt fruit, en volkoren granen.

Volwaardig voedingsmiddelen met eiwitten, meervoudige koolhydraten, vitaminen, mineralen waaronder calcium en magnesium, enzymen en vetten die nodig zijn voor de opbouw en herstel van het lichaam inclusief botten en het gebit.

Tot zover de tips en informatie aangaande de mond en het gebit. Heb je hier vragen over dan kan je me mailen: irisvanderschoot@tele2.nl